در این نوشته، موارد کاربرد گیومه «» در نگارش فارسی را بررسی میکنیم و موارد مربوط به این نشانه ویرایشی را با مثال توضیح میدهیم.
گیومه یا نشانه نقل قول که با علامت (« ») در نگارش فارسی مشخص میشود، مانند پرانتز جزو علائمی است که به صورت جفت به کار میرود؛ یعنی به عنوان نشانهای دوگانه در ابتدا و انتهای جمله یا عبارت مورد نظر قرار میگیرد. معادل این نشانه در زبان انگلیسی quotation mark نام دارد که به صورت (" ") مشخص میشود. دقت کنید که استفاده از "" برای نقل قول در زبان فارسی نادرست است.
کاربرد گیومه در نگارش فارسی
بیان نقل قول مستقیم؛ شاخصترین کاربرد گیومه در نگارش
یکی از مهمترین کاربردهای گیومه برای بیان نقل قول مستقیم است و در آغاز و پایان آن میآید؛ در واقع گیومه علاوه بر نشانه نقل قول، مشخص کنندهی حدود آن نیز است.
گفت: «محبت را از آن نام محبت کردند که هر چه در دل بود جز محبوب، محو گرداند». و گفت: «هر که وحشت غفلت نچشیده باشد، حلاوت انس نیابد.»
تذکرةالاولیاء، ذکر عثمان حیری
گفت: «من عاشق کسی هستم که هنوز نمیدونه میتونه اشق من بشه اما بالاخره وقتش میرسه.»
شیفتگیها، خابیر ماریاس
متمایز کردن و یا تأکید بر قسمتی از متن
یکی از کاربردهای گیومه در نگارش فارسی در مواقعی است که بخواهیم بر عبارت، جمله و یا واژهای در نوشتار خود تأکید کنیم. البته برای این کار از بولد (سیاه) یا ایتالیک (ایرانیک) کردن متن هم میتوان استفاده کرد.
مثال
«زبان سرچشمهی سوءتفاهمهاست.»؛ شاید این جمله از داستان «شازده کوچولو»ی «آنتوان دوسنت اگزوپری» را شنیده باشید.
میخواهیم در کنار آموزش تایپ فارسی ، «درستنویسی» زبان فارسی را نیز یاد بگیریم، و یکی از مهمترین بخشهای درستنویسی، استفاده صحیح از «علائم ویرایشی» است.
اشاره به اصطلاحات و واژههای علمی و فنی و یا اسم شخصی
به طور معمول وقتی برای بار اول از اصطلاحی علمی و یا تخصصی و همچنین از نام شخصی یا کتابی و نمونههایی مانند اینها نام میبریم، آن واژه یا اصطلاح را درون گیومه قرار میدهیم.
میتوان گفت نخستین تعریف نسبتاً کامل و ارزنده از فرهنگ را «ادوارد تایلور» انسانشناس معروف انگلیسی و بنیانگذار انسانشناسی فرهنگی، به دست داد. وی در سال 1871 در کتاب معروفش به نام «فرهنگ ابتدایی» به تعریف روشن، رسمی و جامع از فرهنگ پرداخت.
پژوهش و بررسی فرهنگ عامه ایران، حسینعلی بیهقی
فرهنگ مردم ترجمه کلمه «فولکلور» است.
پژوهش و بررسی فرهنگ عامه ایران، حسینعلی بیهقی
تضمین شعر
تضمین در شعر به صنعتی گفته میشود که شاعر، بخشی از شعر شاعر دیگری را عیناً در شعر خود بیاورد. در چنین مواقعی قسمتی که تضمین شده در گیومه آورده میشود تا مشخص شود که این قسمت سروده شاعر دیگری است.
چه خوش گفت فردوسی پاکزاد
تضمینی از سعدی از سروده فردوسی
که رحمت بر آن تربت پاک باد
«میازار موری که دانهکش است
که جان دارد و جان شیرین خوش است»
یوتایپ | آموزش تایپ دهانگشتی
در اینستاگرام، کلی مطالب آموزشیِ جالب و مفید برایتان داریم
صفحه ما را ببینیددو نکته درباره کاربرد گیومه
در نقل به مضمون و یا نقل قول غیر مستقیم نیازی به استفاده از گیومه نیست.
به او گفتم اگر میخواهد موفق شود، باید بیشتر تلاش کند.
در مورد عبارتهای نقل شده در میان گیومه (نقل قول مستقیم) نیز نشانهگذاری و قواعد آن رعایت میشود.
نحوه تایپ و فاصلهگذاری گیومه باز و بسته
برای تایپ گیومه کافی است جای گیومه در کیبورد را بدانید.
در مورد فاصلهگذاری، به طور کلی، علامتهای جفت، به عبارت داخل میچسبند و از کلمات بیرون یک فاصله دارند؛ یعنی گیومه باز از نویسه پیش از خود یک فاصله و از نویسه پس از خود فاصلهای ندارد و گیومه بسته به نویسه پیش از خود میچسبد و از نویسه پس از خود یک فاصله دارد.