یکی از بزرگترین چالشهای دانشجویان مقاطع مختلف تحصیلی به ویژه دانشجویان کارشناسی ارشد و دکترا پیدا کردن موضوع برای پایان نامه است. آنهایی که فارغالتحصیل شدهاند به خوبی این نکته را میدانند که تا چه اندازه مهم است که دانشجو موضوعی را انتخاب کند که مورد علاقهاش باشد و با اهداف تحصیلی و شغلی خودش همسو باشد. در این مقاله سعی کردهایم راهنمای گام به گام پیدا کردن موضوع پایان نامه را برای شما تهیه کنیم و امیدواریم برایتان مفید باشد.
گام اول: خودتان را ارزیابی کنید
پیش از آنکه هر تصمیمی بگیرید، ابتدا با خودتان گفتگو کنید. علاقههای خود را در نظر بگیرید و به نقاط قوت تحصیلی خود فکر کنید. یک کاغذ و خودکار بردارید و یک لیست از موضوعاتی که در رشته تحصیلیتان برای شما جالب بود، درست کنید. اگر بتوانید مشخص کنید که در کدام عناوین بهتر از بقیه عمل کردهاید، تصمیم گیری را برای شما آسانتر خواهد کرد.
مبتدی به نظر نرس!
تایپ ۲ انگشتی و ۴ انگشتی مبتدی و کُنده. تایپ دهانگشتی رو آسون ولی حرفهای یاد بگیر.
شروعِ رایگانِ آموزش تایپ دهانگشتیگام دوم: علاقههای خود را پیدا کنید
فهرستی از علایق خود تهیه کنید. در ابتدا نگذارید هیچ چیزی مانع شما شود و هرچه به ذهنتان میرسد را یادداشت کنید. به یاد داشته باشید که پایان نامه یک پروژه طولانی و سخت است، بنابراین موضوعی را انتخاب کنید که واقعاً به آن علاقه دارید. شور و شوق شما در طول این فرآیند انگیزه شما را حفظ خواهد کرد.
گام سوم: آیندهنگر باشید
پایان نامه شما یکی از بزرگترین دستاوردهای شما در دوره تحصیل خواهد بود و میتواند مسیر شغلی شما را مشخص کند. شما باید اهداف شغلی بلند مدت خود را در نظر بگیرید و مشخص کنید که چه نوع تحقیق یا دانشی برای شغل آینده شما ارزشمند خواهد بود؟
یک نکته دیگر که باید در انتخاب موضوع پایان نامه باید دقت کنید، قابلیت رشد و بسطپذیری موضوع است به ویژه اگر در مقطع کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل هستید. اگر قصد ادامه تحصیل تا مقطع دکترا دارید، بد نیست که روی یک موضوع خاص در هر دو مقطع متمرکز شوید تا در نهایت در حوزه مورد علاقه خودتان خبره شوید.
اگر این سه گام را با حوصله و دقت طی کنید، تا همینجا چند موضوع ناب به ذهنتان خطور میکند. اما عجله نکنید؛ به چند گام دیگر برای پیدا کردن یک موضوع خوب برای نوشتن پایان نامه نیاز دارید.
گام چهارم: موضوعات پراکنده و گسترده را محدود کنید
پس از آنکه موضوعات را نوشتید، شروع به محدود کردن آنها کنید و یا در آنها عمیق شوید. مثلاً اگر در رشته روانشناسی تحصیل میکنید و به این رشته علاقه دارید، میتوانید حوزههایی مانند روانشناسی بالینی، روانشناسی شناختی، روانشناسی اجتماعی و یا روانشناسی کودک را برای جزییات بیشتر در نظر بگیرید. به یاد داشته باشید که هرچقدر در موضوع عمیقتر شوید، حوزه کار و زمان مورد نیاز کمتر و البته نتیجه کار پربارتر خواهد شد.
گام پنجم: مطالعه و تحقیق را شروع کنید
مقالات و پایان نامههای دانشگاهی موجود که مرتبط با موضوع مد نظر شماست بررسی کنید. این کار به شما کمک میکند تا شکافهای موجود در تحقیقات فعلی را پیدا کنید. آنگاه سؤالات پژوهشی بالقوه را شناسایی کنید. پایگاههای اطلاعاتی دانشگاهی، مجلات علمی-پژوهشی، کتابها و منابع آنلاین را زیر و رو کنید. کنفرانسها، همایشهای علمی و خبری و هر چیزی را که مرتبط با رشته شماست دنبال کنید و پی سوال بگردید.
یک یادآوری مهم
در این میان قدرت هوش مصنوعی را هم دست کم نگیرید! درباره موضوعات تازه و چالشهای موجود در رشته خود از او هم سوال بپرسید!
گام ششم: با اساتید و مشاوران صحبت کنید
استادها و مشاوران افرادی هستند که عموماً تلاش میکنند اطلاعات خود را به روز نگه دارند. ممکن است در این میان ایدههایی را به شما پیشنهاد کنند که شاید مدت زیادی طول بکشد تا خودتان آن را به دست بیاورید. یک تجربه یا دانسته ساده از طرف پژوهشگران کارکشته و باتجربه ممکن است بتواند ارزش پایان نامه شما را صدچندان کند.
گام هفتم: موضوع مورد نظرتان را ارزیابی کنید
در هر مرحله از مراحلی که گفته شد، باید درباره موضوعات مورد نظرتان سوالاتی را مطرح کنید. زمانی که با سوال، نوشتن پایان نامه را شروع کنید، بهتر میتوانید اطلاعات را جستجو و دستهبندی کنید و در نتیجه کارتان در نوشتن پایان نامه راحتتر خواهد شد. منابعی را که فکر میکنید مفیدند بررسی کنید. در نوشتن پایان نامه یا یک مقاله علمی همیشه کاغذ و خودکار کنار دستتان داشته باشید. هر لحظه به موضوع فکر کنید و ایدههایتان را درباره آن بنویسید. همیشه در نظر داشته باشید که موضوع پایان نامه شما باید مسأله مهم از رشته تحصیلی شما را حل کند و یا یک خلأ اطلاعاتی را پر کند.
گام هشتم: رویکرد بین رشته ای را نادیده نگیرید
گاهی اوقات، جالبترین موضوعات پژوهشی در ارتباط دو یا چند زمینه مختلف پدیدار میشوند؛ بنابراین، خود را به یک رشته محدود نکنید تا دستتان برای نوآوری باز باشد. مثلا نقد روانشناختی داستان های فولکلور ايرانی یک موضوع میان ادبیات و روانشناسی است که میتواند دستاوردهای تازهای داشته باشد.
گام نهم: منابعتان را چک کنید
منابع لازم را بررسی کنید تا متوجه شوید تا چه اندازه منبع معتبر برای نوشتن پایان نامه در دسترس شماست. آیا درباره موضوعی که انتخاب کردهاید تنها منابع انگلیسی در دسترس دارید که نیاز به ترجمه دارد؟ پس باید زمان بیشتری را صرف ترجمه، تحلیل و نوشتن پایان نامه خود کنید. شما پیش از شروع پایان نامه باید بدانید به چه میزان زمان برای نوشتن آن نیاز دارید. در این صورت ممکن است از تحقیق درباره آن موضوع منصرف شوید. منابع شما بخش بسیار زیادی از پایان نامه شما را تشکیل میدهند بنابراین پیش از تصویب نهایی موضوع، چند منبع اصلی را برای خود در نظر بگیرید.
گام دهم: از تکراری نبودن موضوع مطمئن شوید
مقصود از تکراری نبودن موضوع انتخابی چیست؟ زمانی میگوییم یک موضوع تکراری است که همه ابعاد موضوع مانند همدیگر باشند. اگر موضوعات از نظر زمانی یا مکانی با هم متفاوت باشند، دیگر نمیتوانیم بگوییم که موضوع تکراری است. مثلا دو موضوع به هم شبیه هستند ولی تکراری نیستند؛
- بررسی میزان تأثیر خانواده در جامعهپذیری، در شهرستان اراک در سال ۱۳۸۹
- بررسی میزان تأثیر خانواده در جامعهپذیری، در شهرستان اصفهان در سال ۱۳۹۲
یک نکته
شما میتوانید از طریق جستجو در پایگاههای زیر، از تکراری نبودن موضوع پایان نامه خود مطمئن شوید.
- سایت سازمان اسناد و کتابخانه ملی
- سایت ایرانداک
- سایت طرح های پژوهشی جهاد دانشگاهی (SID)
- سیستم یکپارچه کتابخانههای دانشگاه آزاد اسلامی (سیکا)
- شبکه جامع سیمرغ (نوسا)
در پایان
پیدا کردن موضوع پایان نامه مناسب می تواند یک فرآیند چالش برانگیز اما پر ارزش باشد. این یک گام مهم در سفر تحصیلی شما است و می تواند تأثیر قابل توجهی در آینده شغلی شما داشته باشد. وقت خود را برای کشف علایق خود، جمع آوری اطلاعات و گرفتن راهنمایی از مربیان با تجربه صرف کنید.
لازم است این نکته را یادآور شویم که برخی فکر میکنند انتخاب موضوع پایان نامه به عهده استاد راهنماست. اما بیایید روراست باشیم! هیچکس بهتر از شما، خودتان را نمیشناسد و علاقمندیهای شما را نمیداند. ضمن اینکه هر استاد در رشتهای خاص خبره است و بهتر است خودتان با ایده اولیه درباره موضوع پایان نامه به سراغ استادی بروید که واقعا میتواند به شما کمک کند. حتما به خاطر داشته باشید که موضوعی را انتخاب کنید، که به آن علاقه مندید و با اهداف شغلیتان همخوانی داشته باشد. به امید موفقیت شما!
دیدگاهتان را بنویسید